14 Kasım Dünya Diyabet Günü
22 Mart 2022

Dünya Diyabet Günü 1991 yılından beri her yıl, dünyanın her tarafında belirlenen değişik tema çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılki Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü teması ‘DİYABET BAKIMINA ERİŞİM’ dir.   Uluslararası Diyabet Federasyonu bu temayı diyabet ile ilgili mevcut stratejik planları en iyi şekilde sürdürmek ve diyabet kampanyasına ilişkin planlama, geliştirme, katılım ve tanıtımı kolaylaştırmak için seçmiştir.Birçok diyabetli birey ağızdan alınan diyabet ilacına, insülinin keşfinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen insüline, kan şekeri ölçüm aletlerine  ulaşamamaktadır. Ayrıca diyabet yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek için  gerekli olan eğitime ihtiyaç duymakta ancak gerektiği şekilde eğitimler yapılmamaktadır. 460 milyondan fazla diyabetli ve risk altındaki milyonlarca kişi için ‘İNSÜLİNİN KEŞFİNİN YÜZÜNCÜ YILINDA’ bakıma erişim büyük bir fırsat olacaktır.14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla hastanemize başvuran hastalarımıza diyabetin tipleri, diyabet neden önemlidir, diyabetin belirtileri , diyabet kimler açısından risklidir ,diyabet tanısı nasıl konulur, diyabet ile yaşam nasıl devam ettirilir, ilaç kullanması gerekiyor ise bunların nasıl kullanılacağı hakkında  eğitimler her kişiye özel olarak verilmiştir.Hastanemize başvuran diyabet hastalarımızın tahlillere , hekim ve diyabet hemşiresinden alınacak eğitimlere erişimleri mümkün olan en hızlı şekilde ve sıra beklemeden gerçekleştirilmektedir.

Diyabet Hemşiresi : Gülbahar SÜZER

Diyetisyen : Esin AKDAĞ - Özlem GÜR

Dahiliye Uzmanı :Uz. Dr. Tuba KORKMAZ KAPUKAYA

Dahiliye Uzmanı : Uz. Dr. Elif ÇOLAKOĞLU

Dahiliye Uzmanı : Uz. Dr. Serdar YILMAZ

DİYABET (Şeker Hastalığı): İnsülin adı verilen hormonun eksikliği yada etkisizliği sonucu kan şekerinin yükselmesi ile  karakterize ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

Günlük yaşamımızda gerekli aktiviteleri sürdürebilmemiz için vücudumuzun enerji kaynağı olan glikoz adı verilen bir tür şekere ihtiyacı vardır. Karbonhidratlı yiyeceklerden alınan Glikoz sindirim sisteminden emilerek kana karışır. Kanda bulunan glikozun enerji kaynağı olarak kullanılabilmesi için hücre içine taşınması gerekir. Bu taşıma işlemi pankreas adlı organımızdan salgılanan insülin adı verilen hormon aracılığı ile gerçekleşir. İnsülinin hormonun eksikliği veya etkisizliğinde kanda ki şeker hücrelere taşınamaz, kan şekeri yükselir ve Diyabet Hastalığı oluşur.

İki tip Diyabet vardır:

1. Tip 1 Diyabet
  2. Tip 2 Diyabet

TİP 1 Diyabet

İnsülinin tamamen eksikliğinde Tip 1 Diyabet dediğimiz durum ortaya çıkar. Daha çok çocuk veya gençlerde görülür. Nedeni;

ü   Pankreasta insülin yapan hücrelerin tahrip olması,

ü   Genetik faktörler

ü   Dış etkenler olabilir.

Kısaca nedeni genetik olarak yatkın kişilerde vücudun doğal savunma sisteminin, pankreasta insülin yapan hücreleri tahrip etmesine dayanır.

Tip 1 Diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadırlar.

TİP 2 Diyabet

Genellikle 35 yaşından sonra görülür. Diyabetin bu türünde insülin hormonu vardır ancak, az salgılanmaktadır ve ya miktarı yeterli olmasına rağmen doku hücrelerinde insüline karşı direnç vardır. Bu tür hastalar diyet düzenlemesi, egzersiz ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. İlerleyen dönemlerde tedavide insülin de kullanılır.

Kan şekerinin 70-100 mg/dl arasında olması normal olarak kabul edilir.

Diyabetin Bulguları Nelerdir?

1. Susama hissinin artması – Çok su içme,
  2. Fazla idrara çıkma
  3. Yorgunluk , çabuk yorulma, halsizlik
  4. Tatlı yiyeceklere karşı iştah artışı
  5. Sürekli yemek yeme isteği
  6. Görmede bulanıklık
  7. Açıklanamayan kilo kaybı

ŞEKER HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Sağlıklı Beslenme: Besleyici değeri yüksek , kalorisi düşük  gıdalar tavsiye edilir. Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere beslenilmelidir ve öğünler atlanmamalıdır.

Fiziksel Aktivite: Haftanın 4 günü en az 30 dakika egzersiz yapmak ( yürümek, yüzmek, bisiklete binmek vb.) kan şekerini düşürür.

Kan şekerinin takibinin düzenli yapılarak, kan şekerinin normal sınırlara (70-100 mg/dl) yakın tutulması gerekmektedir.

Tedavide amaç hem  kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak hem de uzun dönem komplikasyonlarının gelişimini önlemektir.

Uzun dönemde şeker hastalığı;

1. Kalp damar hastalıkları riskini arttırır.
  2. Sinir Hasarı (Nöropati) yapar.
  3. Böbrek hasarı (Nefropati) yapar.
  4. Göz hasarı (Diyabetik Retinopati) yapar.
  5. Diyabetik ayak
  6. Enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kullanılan tedavi yönteminde doktorun tavsiye ettiği; enjeksiyon sayısı, zamanlaması, ilaç sayısı ve ilaçların alım zamanına titizlikle uyulmalıdır.